2022-05-05 08:05Pressmeddelande

En eftermiddag med ungdomsboken i fokus

Det pratas en del om att allt färre förlag vågar satsa på ungdomsboken, att allt färre författare vill skriva för ungdomar och att ungdomar läser allt mindre. Men det är inte hela sanningen. Samtidigt finns det ett starkt intresse för dessa böcker från målgruppen ifråga, det märker vi förlag som är nischade och satsat på just ungdomsboken. För de ungdomar (och vuxna för den delen, för det är många vuxna som läser den här genren, och det skulle kunna bli fler om ungdomsboken fick mer utrymme) som läser har ett gediget intresse för böcker och uppskattar samtal kring boken ifråga och möjlighet att lyssna på och prata med upphovspersonerna. Det är med denna utgångspunkt som communityt Unga läsare startat, för att det faktiskt finns ett intresse för ungdomsboken bland läsarna och ett behov av att mötas kring boken. Intresset som saknas är snarare det från media och samhället, som inte backar upp genren då den inte är tillräckligt stor. Det finns många plan som man kan stötta på, både genom att låta recensioner och författare ta mer plats i dagstidningar, tv-soffor och litteraturfestivaler men också genom att låta genren få en egen kategori i olika sammanhang, tex när det gäller litteraturpriser. Här har Region Blekinge dragit sitt strå till stacken och etablerat ett pris som delas ut till årets bästa svenska ungdomsbok ­– Hjärtans fröjd-priset. Det är anmärkningsvärt att det skulle dröja till 2021 innan ett sådant pris instiftades, då alla andra genrer har sina priser i något sammanhang, allt från deckare till facklitteratur, både för barn och vuxna.

Mot denna bakgrund och då Vox by Opal grundades just för att lyfta ungdomsboken – en genre som är helt fantastisk och som borde nå ut till så många fler bokälskare – vill vi, under Stockholms bokhelg, sätta ungdomsboken i fokus genom samtal och mingel med läsare och författare. Tillsammans med Gilla böcker som har samma strävan som vi, har vi skapat ett program under eftermiddagen den 21 maj med fantastiska författare och oförglömliga böcker. En självklarhet tycker vi, att ungdomsboken också ska få ta plats under denna litterära helg.

Mer information om medverkande författare och schema finner ni här: http://voxbyopal.se/hurra-for-ungdomsboken

Evenemanget kommer äga rum på café Louie Louie kl 15-18, det är öppet för alla och fri entré. Utöver samtal med bland annat Johanna Lindbäck, Johan Ehn, Lisa Bjärbo, Karl Modig, Yrsa Walldén och Yolanda Bohm kommer Unga läsare att hålla en kort bokcirkel och såklart kommer man kunna köpa böcker och få sin bok signerad.

 


Om Vox by Opal

Vox ger ut böcker som förtjänar en egen röst, för ungdomar och unga vuxna. Böcker som känns, som man inte kan sluta läsa men inte vill ska ta slut. Vi är ett imprint till Bokförlaget Opal.


Kontaktpersoner

Anja Eriksson
Förläggare
Anja Eriksson