2020-06-10 11:16Pressmeddelande

Linda Jones vinnare av Norrlands litteraturpris!

linda jones vinnare av norrlands litteraturprisLinda Jones vinnare av Norrlands litteraturpris

Linda Jones tilldelas Norrlands litteraturpris 2020, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Bete sig.

Motiveringen:
Med en finurligt kärv prosa där fina språkdetaljer gång efter annan överraskar läsaren, skriver Linda Jones i Bete sig fram ett vuxenblivande i skuggan av en skilsmässa. I ett växelskildrat, medryckande skeende följer vi romanens Stina dels i ett då där hon hanterar föräldrarnas besked, och dels i ett nu när hon prövande slår sig fri genom att ensam bosätta sig i en stuga vid fjällets rand. Frigörelseprocessen gestaltas trovärdigt i all sin sårighet och tjurighet, när Stina oförberedd möter känslorna familjesplittringen framkallar och prövningarna det norrbottniska skogslivet kräver.

Linda Jones är från Luleå och Bete sig är hennes debut. Det är en ungvuxna bok som ligger högt i åldern. En bok om att hitta sig själv genom att flytta till en enslig stuga, utan varken el eller vatten när man är van vid ett konstant scrollande och micrad snabbmat. En kontrast som många kan känna igen sig i och som kan kännas lockande i dagens uppkopplade samhälle. En debut skriven med ett fantstiskt språk, väl värd ett tillkännagivande som vinanre av Norrlands litteraturpris.

De övriga nominerade var:
Vittran, Annalena Hedman, Natur & Kultur
Kyla, Therese Henriksson, Opal
Blod i gruset, Mats Jonsson, Alfabeta
Beröringen, Gustav Tegby, Rabén & Sjögren

Norrlands litteraturpris delas ut av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr sedan 1973. Prissummorna är 10 000 kr och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2020 har ställts in p.g.a. corona. Prisceremonin och vinnarintervjun hölls i år istället på Bokcafé Pilgatan i Umeå och filmades: https://youtu.be/gnWKWmFQ9VQ


Om Vox by Opal

Vox ger ut böcker som förtjänar en egen röst, för ungdomar och unga vuxna. Böcker som känns, som man inte kan sluta läsa men inte vill ska ta slut. Vi är ett imprint till Bokförlaget Opal.


Kontaktpersoner

Anja Eriksson
Förläggare
Anja Eriksson