2019-09-09 07:55Pressmeddelande

Norrbottniskt familjedrama när Luleåbo romandebuterar

Fotograf Johan StridfeldtFotograf Johan Stridfeldt

När Stinas föräldrar skiljer sig är hon 20 och får inte bli ledsen. Hon är inget barn längre, säger de. Hon ska ju till Umeå och bli läkare. Men hur vet man vad man vill när ingenting är som förut och alla bara säger vad man borde? Den sommaren hyr Stina en stuga i skogen. För kanske finns svaren där. Men vistelsen blir inte som hon har tänkt sig och snart knackar Axel och vargflocken på dörren.

18 september romandebuterar Luleåbon och SVT-journalisten Linda Jones med boken Bete sig. Romanen ges ut av förlaget Vox by Opal och riktar sig till målgruppen unga vuxna. 

Boken utforskar teman som samhällsförväntningar, att inte vilja växa upp och hur man hanterar sina föräldrars skilsmässa i vuxenålder. 

– När mina föräldrar skilde sig var jag 22 och försökte hitta litteratur som kunde spegla mina känslor kring skilsmässan. Men jag hittade väldigt få böcker, säger författaren Linda Jones.

”Bete sig” utspelar sig på olika platser i Norrbotten. Men allra mest i en enskild stuga mitt ute i skogen. Linda Jones har själv stuga i Arjeplog och har hämtat mycket inspiration från platsen:

– Jag längtar till skogen varje vecka. Därför var det extra intressant att låta en ung kvinna bosätta sig där. Annars är det mest historier om män som lämnar samhället vi får ta del av, säger Linda Jones.

 Boksläppet den 18 september firas på Kulturcentrum Ebeneser i Luleå kl 19.00 och är öppet för allmänheten. För mer information om eventet eller vid intresse av recensionsex kontakta Melina Nordstarnd på förlaget, melina@voxbyopal.se.

Kontaktuppgifter till författaren Linda Jones: 070 108 03 60, jones.linda.maria@gmail.com


Om Vox by Opal

Vox ger ut böcker som förtjänar en egen röst, för ungdomar och unga vuxna. Böcker som känns, som man inte kan sluta läsa men inte vill ska ta slut. Vi är ett imprint till Bokförlaget Opal.


Kontaktpersoner

Anja Eriksson
Förläggare
Anja Eriksson