2021-09-03 09:18Pressmeddelande

Ny sport i litteraturen

Vio SzaboVio Szabo

Den första svenska ungdomsromanen om roller derby handlar om klass, lojalitet, kärlek och framtidsdrömmar. Sporten är relativt ny och liten i Sverige och tacklar sig in i litteraturen med Att se stjärnor, skriven av Vio Szabo, tidigare derbyspelare och domare.

Boken riktar sig till unga vuxna och kommer att uppskattas både av roller derby-utövare och de som inte ännu känner till sporten.

Idén till romanen kom när en vän efterfrågade fler berättelser där den coola blir kär i tönten. Jag såg genast Isabelle och Iskra framför mig – två tjejer som möter roller derby med väldigt olika förutsättningar.

I Sverige är roller derby en udda och relativt liten sport. Trots det har Sverige lag i världstoppen och det finns föreningar över hela landet. Sporten är uttalat feministisk och jobbar aktivt för inkludering. Vio Szabo ville dela med sig av sin kärlek till sporten, berättar hen. 

Jag hade skrivit rätt tunga texter under en period, så jag ville skriva något actionfyllt och lättsamt. Men tidigt i arbetet kom ett stråk av sorg över berättelsen. Iskras och Isabelles liv förändras av roller derby. De tvingas hantera sådant som gör ont, men också att utmana sina egna föreställningar om vilka de är och vad de klarar. Resultatet blev lite som roller derby. Sporten är hundra procent seriös utan att ta sig själv på för stort allvar.

 

Vio Szabo är född 1985 i Zrenjanin och kom till Sverige 1992. Hen bor numera i Göteborg och har tidigare spelat i ligor i både Stockholm och Göteborg.

Kontakta Melina Nordstrand för mer information eller recensionsex.


Om Vox by Opal

Vox ger ut böcker som förtjänar en egen röst, för ungdomar och unga vuxna. Böcker som känns, som man inte kan sluta läsa men inte vill ska ta slut. Vi är ett imprint till Bokförlaget Opal.


Kontaktpersoner

Anja Eriksson
Förläggare
Anja Eriksson