2022-02-01 12:03Pressmeddelande

Sveriges bästa ungdomsroman 2021 – en debut!

Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson RathsmanTidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman

Debutanten Matilda Gunnarsson Rathsman kammar hem priset för Sveriges bästa ungdomsroman 2021!

Region Blekinge har instiftat det första renodlade ungdomslitteraturpriset i Sverige, Hjärtans Fröjd. Under en pressträff i författaren Per Nilssons trädgård idag den 1/2 kl 11 tillkännagavs att årets vinnare är Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman!

Juryns motivering:

Matilda Gunnarsson Rathsman bygger i sin roman “Tidsfördriv” upp en värld som är mycket lik vår. Berättelsen om My handlar om vänskap, om längtan efter kärlek och närhet, om relationen med föräldrarna. Men i ett avseende skiljer sig hennes värld från vår. Hon vet att hon ska dö om ett år. I den värld hon lever vet alla sin dödsdag, men My ska dö yngre än de flesta. Det leder förstås till stora frågor om vad hon ska göra med tiden hon har kvar. I berättelsen får vi följa Mys sista levnadsår, hennes längtan att leva, relationerna runt omkring henne och mötet med främlingen som kan vara slutet på allt eller lösningen. Och den stora och växande frågan: Finns det något sätt att lura döden?

Matilda Gunnarsson Rathsmans språk är drivande, ärligt och poetiskt. Hennes berättarglädje skapar läsglädje och boken väcker många tankar och känslor hos läsaren utan att ge några moraliska svar eller pekpinnar. Existentiella frågor kring livet och döden som berör såväl unga som vuxna.

Tidsfördriv är en fröjd att läsa och en härlig och sällsam debutroman.

Hjärtans Fröjd är ett nationellt pris som sedan 2020 delas ut årligen till årets bästa svenska ungdomsroman. Juryn består av författaren Per Nilsson och ungdomsboksbibliotekarierna Elin Skugge och Paula Högström. Namnet på priset syftar till en av Blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Priset består av ett vandringspokal av konstnären Maria E. Harrysson och en prissumma på 40 000 kronor.

Matilda om utmärkelsen:


Det känns lite svårt att förstå, lite wow. Jag blev bara så tacksam.

Tidsfördriv är Matildas debut och vi önskar henne stort grattis till denna fina utmärkelse!

Foto: Ingrid Nilsson

Foto: Ingrid Nilsson

 


Om Vox by Opal

Vox ger ut böcker som förtjänar en egen röst, för ungdomar och unga vuxna. Böcker som känns, som man inte kan sluta läsa men inte vill ska ta slut. Vi är ett imprint till Bokförlaget Opal.


Kontaktpersoner

Anja Eriksson
Förläggare
Anja Eriksson