2021-09-23 17:22Pressmeddelande

Yolanda Aurora Bohm Ramirez tilldelas pris för Poet X

Yolanda Aurora Bohm RamirezYolanda Aurora Bohm Ramirez

Vi är glada att kunna meddela att Yolanda Aurora Bohm Ramirez har tilldelats årets översättarstipendium för boken Poet X!

Det är Yolandas fösta översättingsuppdrag och hon lyckades genomföra det med stor skicklighet. Anja Eriksson, förläggare på Vox by Opal och redaktör för boken ifråga:

Vi valde att kontakta Yolanda Aurora Bohm Ramirez eftersom vi kände att det var viktigt att hitta en person som klarar av att översätta prosalyrik och behålla Elizabeth Acevedos ton och budskap. Vi sökte efter en spoken word artist istället för en erfaren översättare och insåg sedan att det även var en fördel att Yolanda har goda kunskaper i det spanska språket, utöver svenska och engelska. Det är en utmanande text men vi tänkte att Yolanda, genom sitt konstnärskap, har en framtoning och stil som påminner om Acevedos. Och det visade sig vara ett bra val!

Juryns motivering:

Årets översättarstipendium går till Yolanda Aurora Bohm Ramirez, som på ett förnämligt sätt har översatt ungdomsromanen Poet X av Elizabeth Acevedo. 

Poet X utspelar sig i Harlem, och berättelsen rör sig språkligt mellan skolamerikanska, olika slags vardagsamerikanska och dessutom ”D R”-spanska – familjen, bästa vännen och de flesta viktiga vuxna i boken har rötter i Dominikanska republiken. Boken skildrar berättarens väg till att bli spoken word-poet, och spoken word-känslan präglar större delen av berättelsen. Ibland bryts den av andra texttyper: inlämningsuppgifter, chattande, böner och så vidare. En verklig utmaning för översättaren. Ramirez har lyssnat uppmärksamt på Acevedos klanger och visar i sin översättning prov på stor kreativitet, musikalitet och en mycket bred språkrepertoar.

Årets översättarstipendium på 50 000 kr delas ut av Sveriges Författarförbund och stiftelsen Natur & Kultur. Stipendiet tilldelas en nyetablerad översättare under 40 år, med inte fler än två publicerade översättningar av litterära verk bakom sig.

Poet X är skriven av Elizabeth Acevedo och utspelar sig i Harlem. Det är en stark och angelägen bok om rasism, sexism och rätten att leva sitt eget liv. Att slå sig fri och att hitta sin egen röst. Genom prosalyriken är det en mycket stark men samtidigt lättillgänglig berättelse. 


Om Vox by Opal

Vox ger ut böcker som förtjänar en egen röst, för ungdomar och unga vuxna. Böcker som känns, som man inte kan sluta läsa men inte vill ska ta slut. Vi är ett imprint till Bokförlaget Opal.


Kontaktpersoner

Anja Eriksson
Förläggare
Anja Eriksson